A táplálékallergiás fogyasztók táplálkozási biztonsága közös ügy / Barna Mária, Pálfi Erzsébet, Horváth Zoltánné
Bibliogr.: p. 101-103. - Abstr. hun., eng.
In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2009. 55. évf. 2. sz., p. 83-103. : ill.
A közlemény a táplálékallergia gyakoriságának, klinikumának, dietoterápiájának és prevenciójának kérdéseit tárgyalja. Sorra veszi azokat a legfontosabb lehetőségeket, amelyek az allergiás betegek biztonságos élelmiszer választását segítik. Megállapítja, hogy - bár az élelmiszer-jelölés a legtöbb ember számára elegendő információt tartalmaz - az allergiás egyénnek nem nyújt teljes körű biztonságot. Az allergén összetevők jelölése felhívja ugyan a figyelmet arra, hogy az adott allergiában mely élelmiszereket kell mindenképpen elkerülni, arra azonban, hogy mely élelmiszereket fogyaszthatja, csak az allergén komponenseket nem tartalmazó élelmiszerek megbízható nyilvántartása, a Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank és az élelmiszerjelölés együttesen nyújthat kellő biztonságot.