Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=85477
MOB:2009/3
Szerzők:Barna Mária; Pálfi Erzsébet; Horváth Zoltánné
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2009. 55. évf. 2. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  A táplálékallergiás fogyasztók táplálkozási biztonsága közös ügy / Barna Mária, Pálfi Erzsébet, Horváth Zoltánné
  Bibliogr.: p. 101-103. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2009. 55. évf. 2. sz., p. 83-103. : ill.


A közlemény a táplálékallergia gyakoriságának, klinikumának, dietoterápiájának és prevenciójának kérdéseit tárgyalja. Sorra veszi azokat a legfontosabb lehetőségeket, amelyek az allergiás betegek biztonságos élelmiszer választását segítik. Megállapítja, hogy - bár az élelmiszer-jelölés a legtöbb ember számára elegendő információt tartalmaz - az allergiás egyénnek nem nyújt teljes körű biztonságot. Az allergén összetevők jelölése felhívja ugyan a figyelmet arra, hogy az adott allergiában mely élelmiszereket kell mindenképpen elkerülni, arra azonban, hogy mely élelmiszereket fogyaszthatja, csak az allergén komponenseket nem tartalmazó élelmiszerek megbízható nyilvántartása, a Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank és az élelmiszerjelölés együttesen nyújthat kellő biztonságot.