Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=100158
MOB:2012/1
Szerzők:Polyák Éva; Csertő Mónika; Gubicskóné Kisbenedek Andrea; Bonyárné Müller Katalin; Szekeresné Szabó Szilvia; Faludy Antónia; Figler Mária
Tárgyszavak:VITAMIN-C; TÁPLÁLÉK; STATISZTIKA
Folyóirat:Új Diéta - 2011. 20. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Kereskedelmi forgalomban kapható citrusfélék és leveik C-vitamin-tartalmának változása különböző tárolási módok során / Polyák Éva [et al.]
  Bibliogr.: p. 26. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2011. 20. évf. 5. sz., p. 24-26.  : ill.


A hazai és nemzetközi táplálkozási ajánlások azt javasolják, hogy vitamintartalmuk miatt naponta három-öt alkalommal fogyasszunk nyers idénygyümölcsöket. A téli időszakban nagyobb mennyiségben kell pótolni a C-vitamint, amelynek jó forrásai a citrusfélék. A C-vitamin bomlása már a gyümölcsök vagy leveik tárolása során megkezdődik, ekképp csökken bennük a C-vitamin mennyisége. Vizsgálatunk során két tárolási módot hasonlítottunk öszsze. Eredményeink alátámasztják a szakirodalmi adatokat, hiszen a C-vitamin rendkívül érzékeny, gyorsan neutrálissá válik, s elbomlik nedvesség, fény, levegő és hőmérséklet hatására. A C-vitamin-szükséglet fedezéséhez a legideálisabb frissen fogyasztani a gyümölcsöt. Ezek alapján azt javasoljuk, hogy a C-vitamin megőrzése érdekében, ha lehetséges, friss gyümölcsöket alkalmazzunk ízesítéshez és limonádé készítéséhez. A kereskedelemben kapható gyümölcslevet megbontva ne tároljuk, hanem azonnal fogyasszuk el. Ha lehetőség van rá, a gyümölcslevet friss gyümölcsből készítsük. Mérési eredményeink alapján napi egy nagyobb méretű (150 gramm) naranccsal, citrommal vagy két pohár citruslével fedezhető az ajánlott C-vitamin-felvétel.