A paradicsom káliumtartalma és a zöldpaprika C-vitamin-értékei különböző évszakokban / Polyák Éva [et al.]
Bibliogr.: p. 10. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2006. 15. évf. 4. sz., p. 8-10. : ill.
Táplálkozási szokásaink meghatározzák életmódunkat, közérzetünket és egészségünket. A romló egészségügyi mutatók arra utalnak, hogy jobban oda kell figyelnünk életvezetési szokásainkra és táplálkozásunkra. Főszezonban minden nyersanyag a legnagyobb tápértéket, a legtöbb íz- és illatanyagot tartalmazza. Vizsgálatunknak az volt a célja, hogy megmérjük a minden idényben kapható zöldpaprika és paradicsom C-vitamin- és káliumtartalmát. Azt feltételeztük ugyanis, hogy a téli és a tavaszi idényben vásárolható zöldségek kevesebb C-vitamint és káliumot tartalmaznak, mint a nyári és az őszi idényben termesztettek. Vizsgálataink eredményei nem támasztották alá e feltételezést. Mivel nincs két egyforma paradicsom és nincs két egyforma zöldpaprika, nem meglepő, hogy az évszakok között és az évszakokon belül is nagy különbségeket találtunk a vizsgált paramétereket illetően. Minthogy a zöldségtermesztők egész évben igyekeznek egyenletes minőséggel kirukkolni, valószínűleg ez az oka, hogy minden évszakban és mindhárom helyről származó mintáknak megfelelők voltak a mért beltartalmi értékeik.