Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=167332
MOB:2023/2
Szerzők:Kasza Gyula; Kunszabó Attila; Mikulás Viktória; Dorkó Annamária; Szakos Dávid
Tárgyszavak:MEZŐGAZDASÁG; ÉLELMEZÉS; HULLADÉKOK; JOGSZABÁLYOK; EURÓPA
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2023. 69. évf. 2. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Fogyasztói élelmiszerhulladék-csökkentési programok Európában / Kasza Gyula [et al.]
  Bibliogr.: p. 4446. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org./10.52091/EVIK-2023/2-4-HUN
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2023. 69. évf. 2. sz., p. 4435-4450. : ill.


Az elmúlt két évtizedben a tudományos közösség jelentős mértékű ismeretet halmozott fel a fogyasztói élelmiszer-pazarlással kapcsolatban. Ismerjük a pazarlást befolyásoló egyéni, társadalmi, demográfiai tényezőket, és számos tapasztalatunk van a csökkentési programok tervezésének, kivitelezésének tekintetében. Az Európai Unió ebben az időszakban az élelmiszer-hulladékok csökkentésére jogszabályi keretrendszert, valamint szakpolitikai programcsomagot épített fel. Az EU célja, hogy - követve az ENSZ fenntartható fejlődési irányvonalát (SDG 12.3) - 2030-ig felére csökkentse a fogyasztói élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ennek érdekében a tagállamokat nemzeti élelmiszerhulladék-megelőzési programok indítására, valamint az élelmiszer-hulladékok mennyiségének mérésére és jelentésére kötelezte. Cikkünkben ismertetjük az említett jogszabályi és szakpolitikai keretrendszert. Tanulmányunk célja továbbá feltérképezni a tagállami élelmiszerhulladék-megelőzési programokat, valamint azok célkitűzéseit vizsgálni az ENSZ SDG 12.3 csökkentési cél tükrében. Megvizsgáltuk az élelmiszerhulladék-csökkentés területén zászlóshajónak számító nemzetközi projekteket is. Az eddigi tapasztalatok alapján a tagállamok elköteleződtek az 50%-os csökkentési cél irányában, azonban az összehangolt mérési módszertan, a viszonyítási bázis és a beavatkozási programok hatékonysága terén egyelőre kevés információ áll rendelkezésre. A csökkentési cél reális megvalósíthatósága tehát egyelőre kérdéses. Javaslatunk az EU szintjén egyéni tagállami csökkentési célok meghatározása, valamint a csökkentési programok hatékonyságát ellenőrző egységes rendszer kialakítása.  Kulcsszavak: élelmiszer-pazarlás, globális élelmiszertermelés, élelmiszerhulladékok platformja, EU Zöld megállapodás, Love Food Hate Waste kampány, Strefowa projekt