A fenntartható táplálkozás és az OKOSTÁNYÉR-ajánlás kapcsolata / Keczeli Viola [et al.]
Bibliogr.: p. 8. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 2. sz., p. 5-8. : ill.
Napjainkban a helytelen táplálkozási szokások hozzájárulnak a XXI. század egyre erősödő problémájához, a klímaváltozáshoz. Kutatásunk során célunk volt feltérképezni a magyar társadalom körében a fenntarthatósággal és a klímaváltozással kapcsolatos ismereteket, illetve a vásárlási szokásokban és a termékválasztásban megjelenő legfőbb, befolyásoló tényezőket. Kvantitatív, keresztmetszeti vizsgálatot végeztünk 2021.06.01.-2022.02.01. között saját szerkesztésű, online, anonim kérdőívvel. Kényelmi mintavételt követően kizárási kritériumok figyelembe-vételével összesen 158 fő (n = 158) adatait értékeltük. Eredményeink alapján a nők gyakrabban írnak bevásárlólistát (p = 0,001), s visznek magukkal vászonszatyrot (p = 0,007) vásárlásaik során. Az OKOSTÁNYÉR(R)-ajánlást ismerők szignifikánsan kisebb arányban tartják egy termék legfontosabb jellemzőjének kizárólag az ízét (p = 0,031), nagyobb arányban választanak hazai termékeket (p = 0,039), gyakrabban olvassák el a termékek címkéjét (p = 0,038). Jelen kutatás eredménye megerősítette azt a szakmai evidenciát, miszerint az oktatásnak és a megfelelő, szakmai tájékoztatásnak - OKOSTÁNYÉR(R)-ajánlás - pozitív szerepe van a fenntartható, egészségtudatos táplálkozás kialakításában. Kulcsszavak: klímaváltozás, termék, táplálkozási szokás, OKOSTÁNYÉR(R), fenntarthatóság