A kardiovaszkuláris megbetegedések étrendi prevenciója / Pálfi Erzsébet [et al.]
Bibliogr.: p. 56. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2021. 19. évf. 1. ksz., p. 52-56. : ill.
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében az egészséges táplálkozás nagy szerepet játszik. A dietetikus által megtervezett, megvalósított és monitorozott dietoterápia a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójának minden szintjén, valamint az életmódterápia részeként is alapvető. Eredményessége a klinikai végpontok és az egészség-gazdasági szempontok oldaláról is alátámasztott. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a legfrissebb nemzetközi útmutatók alapján fogalmazott meg táplálkozási ajánlást a keringési betegségek megelőzésére vonatkozóan. A kiegyensúlyozott tápanyag tartalmú étrend, vagyis az OKOSTÁNYÉR? útmutatóban meghatározott táplálkozási elvek, megvalósítását javasoljuk, amely igazoltan kardioprotektív hatású, lokálisan könnyen követhető és fenntartható. Kulcsszavak: táplálkozási ajánlás, prevenció, dietetikus