A környezettudatosság felmérése a magyar közétkeztetésben / Dévai Lilla [et al.]
Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 4. sz., p. 20-23. : ill.
A környezettudatosság napjaink egyik legfontosabb témakörévé vált. A lakosság környezetterhelésének jelentős része az élelmiszer-fogyasztás hatásaiból ered, amelyhez a közétkeztetés is hozzájárul. A közétkeztetés környezeti terhének csökkentését nagyban segítheti az élelmezésvezetők környezettudatosságának növelése. Kutatásunkban felmértük a Pest, a Baranya és a Békés megyei élelmezés-vezetők egyéni környezettudatosságának mértékét és az általuk vezetett főzőkonyhák környezeti jellemzői közötti összefüggéseket, valamint vizsgáltuk az egyes környezet-tudatos intézkedések gátló tényezőit. Az adatokat online kérdőívvel gyűjtöttük, majd az SPSS v26-programmal elemeztük. A kiértékelés eredményeként a kitöltők környezettudatos hozzáállása átlagosan nagyrészt környezettudatos lett (egy 0-tól 1-ig terjedő skálán 0,663), míg a környezettudatos magatartásuk közepesnek mondható (0,421). Az élelmezésvezetők egyéni környezettudatossága összefüggést mutatott a konyhák környezeti jellemzőivel a szelektív hulladékgyűjtés (p = 0,008), a helyi termelők bevonása (p = 0,018) és a takarékosság vonatkozásában (p<0,001). Fontos hangsúlyozni az élelmezésvezetők körében is a környezettudatosságra való figyelemfelhívást. Kulcsszavak: környezettudatosság, élelmezésvezetők, közétkeztetés