Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=154887
MOB:2022/1
Szerzők:Éliás Anna Júlia; Juhász Réka; Hajas Lívia; Benedek Csilla
Tárgyszavak:GLUTEN; FEHÉRJÉK, TÁPLÁLÉK; EMÉSZTÉS; ÉLELMISZERVIZSGÁLAT
Folyóirat:Új Diéta - 2022. 31. évf. 1. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Különböző lencselisztalapú, gluténmentes kekszek fehérjeemészthetőségének in vitro vizsgálata / Éliás Anna Júlia [et al.]
  Bibliogr.: p. 25. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 1. sz., p. 22-25. : ill.


Változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra gluténmentes diéta során is törekedni kell, különben rost-, vitamin-, ásványianyag- vagy akár fehérjehiány is kialakulhat. Annak ellenére, hogy a lencse tápanyagokban gazdag, gluténmentes élelmiszerekben nyersanyagként való felhasználása még nem elterjedt. Kutatómunkánk célja a különböző lencsefajták (vörös, sárga, zöld, barna, fekete) táplálkozástani előnyeinek, technológiai tulajdonságainak és felhasználhatóságának felmérése. Kutatásunk során lencselisztből készült kekszekben vizsgáltuk a lencsefehérjék emészthetőségét. Az emészthetőség modellezésére in vitro multienzimes (tripszin és pankreatin) technikát alkalmaztunk. Eredményeink alapján a lencsekekszek nyersfehérjetartalma nagy, a rizs kontrollhoz képest kb. háromszoros. Energiatartalmuk 12-15%-át fehérjék adják, tehát az Európai Parlament és a Tanács 1924/2006/EK rendeletének értelmében fehérjeforrásnak tekinthetők. Adataink azonban azt mutatják, hogy a fehérjetartalom jó része (43-47%-a) nem emészthető, a rizs kontrollhoz hasonlóan (47%). Eredményeink alapján a lencseliszt alkalmas gluténmentes kekszek készítésére, amelyek a rizsből készült termékekhez képest nagyobb nyersfehérje-tartalmúak. A többi növényi fehérjéhez hasonlóan azonban az emészthetőségük korlátozott, ezért az optimális termékfejlesztéshez további vizsgálatokra van szükség.  Kulcsszavak: gluténmentes, lencse, emészthetőség, termékfejlesztés