A középiskolai pedagógusok étkezési és életmódbeli szokásainak vizsgálata / Kerekes Nóra [et al.]
Bibliogr.: p. 27. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 1. sz., p. 24-27. : ill.
Felgyorsult világunkban igen nehéz betartani az egészséges életmód alapjait. Ez különösen a pedagógusok számára okozhat nehézséget, mivel leterheltségük teljes mértékben kihatással van az életmódjukra és az étkezésükre. Célunk, hogy általános képet szerezzünk a hazai középiskolai pedagógusok életmódbeli és étkezési szokásairól, valamint arról, hogy mennyire érzik magukat stresszesnek. Kutatásunk kvantitatív jellegű volt. Online kérdőívünket 113 fő töltötte ki. Az étkezések javasolt számát, a megfelelő mennyiségű folyadékfelvételt és a rendszeres fizikai akti-vitás végzését a kitöltők többsége betartja, nehézségek a hal, a zöldség és a gyümölcs fogyasztásával kapcsolatban adódtak. Azok a válaszadók, akik jobbnak ítélik meg az anyagi helyzetüket, ugyanolyan mennyiségben fogyasztanak zöldséget, mint azok, akik rosszabbnak gondolják az anyagi helyzetüket (p = 0,609). Azok a pedagógusok, akik az elmúlt hónapban gyakran érezték magukat stresszesnek és idegesnek, azok hasonlóképpen étkeztek (p = 0,449). Eredményeink alapján elmondható, hogy a kitöltők nagyjából követik az egészséges táplálkozás irányelveit, ez alól kivételt jelent a hal, a zöldség és a gyümölcs fogyasztása. Kulcsszavak: életmód, egészséges táplálkozás, pedagógusok, stressz