Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144694
MOB:2020/1
Szerzők:Illés Annamária; Breitenbach Zita; Varga Zsófia; Figler Mária; Polyák Éva
Tárgyszavak:OBESITAS; DIÉTA, FOGYASZTÓ; ÉLELMISZER-PREFERENCIÁK; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Új Diéta - 2020. 29. évf. 1. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Fogyni vágyók élelmiszer-választási attitűdjei / Illés Annamária [et al.]
  Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 1. sz., p. 28-31. : ill.


Hazánkban reprezentatív vizsgálatok alapján a felnőttek csaknem kétharmada túlsúlyos, vagy elhízott. Vizsgálatunk célja az volt, hogy felmérjük a saját bevallása szerint fogyni vágyó személyek élelmiszer-fogyasztási szokásait és élelmiszer-választását egy nem fogyókúrázó csoporttal összevetve. Vizsgálatunkban 167 fő vett részt. Az általunk összeállított kérdőívet és élelmiszer-választási kérdőívet használtuk. Az adatokat leíró statisztikával, T-teszttel és korrelációs vizsgálattal elemeztük SPSS 22.0 verziójú programmal. Akkor tekintettük szignifikánsnak az eredményeket, ha p<=0,05 volt. A fogyni vágyók és a kontrollcsoport legfontosabb élelmiszer-választási szempontja az volt, hogy az élelmiszer természetes összetevőt tartalmazzon. A fogyókúrázó csoport a kis zsír- és a nagy rosttartartalmat nem vette figyelembe az élelmiszer-választásnál. A tartós testtömegcsökkenés és megtartásának alapja a táplálkozási ajánlások megismerése dietetikus segítségével. Kulcsszavak: testtömegcsökkenés, fogyókúrázó, élelmiszer-választás