Az állatok takarmányozása és az emberek táplálkozása / Gundel János, Lugasi Andrea
Bibliogr.: p. 30. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2018. 27. évf. 4. sz., p. 26-30. : ill.
Akár az emberek táplálkozásáról, akár az állatok takarmányozásáról beszélünk, a két fogalom látszólag nagyon egyszerű és egyértelmű, de nem egyforma, és a valóságban nagyon sok hasonlóság és különbség van közöttük. A táplálékot (és benne a vizet) naponta el kell fogyasztani, de ennek feltételei és formái eltérőek. A jelen cikk rövid tájékoztatást kíván adni az ezekkel kapcsolatos legfontosabb ismeretekről. Ezeknek az ismereteknek az alapján megállapítható, hogy a takarmányozás a tudomány legújabb eredményeit felhasználva, szigorúan költség/hozam alapon, az állatvédelem, az animal welfare (állatjóléti követelmények), az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével történik. Az emberi táplálkozás (az étkezés) pedig, jóllehet az élelmiszer-biztonság maximális figyelembevétele mellett, ma már egyre inkább az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése és a kiegészítő terápia részeként, de alapvetően mégis, annak élvezeti értékéért valósul meg, s mint ilyen, egy-egy nemzet, nemzetiség és régió (de nem utolsósorban minden család) kultúrájának jellemző és fontos része. Éppen ezért valamennyi tudományos és egyéb feltétel figyelembevétele mellett sem szabad elfeledkezni arról, hogy az emberi táplálkozás mégiscsak más, mint az állatok táplálása. Kulcsszavak: táplálkozás, takarmányozás, élelmiszerek, takarmányok, tápanyagok