A Yale Ételaddikciós Skála : irodalmi áttekintés / Magyar Éva Erzsébet [et al.]
Bibliogr.: p. 260. - Abstr. hun., eng.
In: Psychiatria Hungarica. - ISSN 0237-7896. - 2016. 31. évf. 3. sz., p. 256-260.
Bevezetés: Az ételaddikció egy, a drogfüggősséghez hasonló szindrómában megnyilvánuló állapot, melynek alapja bizonyos rendszeresen fogyasztott ételekhez történő specifikus adaptáció és a beteg egyéni szenzitivitása. Mivel napjainkban az obezitás járványszerű terjedése komoly népegészségügyi problémát jelent, az ételaddikció koncepciója az addikció-kutatások egyik központi kérdéskörét alkotja. Elengedhetetlenné vált egy objektív, standardizált mérőeszköz kidolgozása, mely nemcsak a további tudományos kutatásban, hanem a szűrésben és diagnosztikában is jól használható. Módszerek: Irodalmi áttekintés az ételaddikció és a Yale Ételaddikciós Skála (Yale Food Addiction Scale) témakörökben (1956-2016). Eredmények: Az ételaddikció diagnosztikájában a 2009-ben kidolgozott Yale Ételaddikciós Skála használata vált a legelterjedtebb módszerré. A skála egy angol nyelvű, 25 kérdésből álló kérdőív, melynek elemeit a DSM-IV-ben leírt szerhasználati zavar 7 kritérium pontja alapján állították össze. A skála használatával lehetőség nyílik az ételaddikció diagnózisának felállítására illetve a tünetek számának megadásával a betegség súlyosságának a jellemzésére. A kérdőív bevezetése számos új kutatási eredménynek nyitott utat. Az ételaddikció átlagos prevalenciája 19,9%. Nagyobb előfordulást mutat nők, 35 évnél idősebb személyek, étkezési zavarban szenvedők és obez egyének körében. A leggyakrabban előforduló tünet a bizonyos ételekről való leszokásra irányuló, folyamatosan fennálló vágy vagy sikertelen kísérlet. Pozitív asszociáció mutatkozott a skálán megállapított tünetek száma és a jutalmazó rendszer diszfunkciója között. Következtetés: A Yale Ételaddikciós Skála egy pszichometriailag valid, objektív, standardizált mérőeszköz, mely nemcsak a tudományos kutatásban használható, hanem szűrésre és diagnosztikára is alkalmas.