Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=117400
MOB:2015/4
Szerzők:Barna Mária; Bíró György; Őri Ágnes
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; NÁTRIUM-KLORID
Folyóirat:Új Diéta - 2015. 24. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Sóból is megárt a sok  / Barna Mária, Bíró György, Őri Ágnes
  Bibliogr.: p. 7. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2015. 24. évf. 4. sz., p. 5-7. : ill.


A sófogyasztás csökkentése fontos népegészségügyi kérdés. A táplálkozástudományi szakemberek feladata megtalálni a sócsökkentés módjának és kommunikációjának leghatásosabb eszközeit. A vizsgálat az IUNS (International Union of Nutritional Sciences) szervezésében végzett nemzetközi felmérés keretében történt. A vizsgálatban 996 magyar, 18-65 éves személy vett részt. A hazai vizsgálatban 9,5 g/nap (7-13 g/nap) volt az átlagos sófelvétel, míg a vizsgált személyek 81%-ának 8,0 g/nap (6-12 g/nap) volt a sófogyasztása. A sófelvételi ajánlást csak 9% ítélte meg helyesen, de nem tudták mely élelmiszereknek nagy a sótartalmuk, s lényegesen alábecsülték a saját sófelvételüket. A válaszolók 56%-a kész változtatni a magatartásán, szeretne arról informálódni, hogyan tudja étrendjében csökkenteni a só mennyiségét, s kíváncsi arra, hogy a főzés során hogyan lehet kevesebb sót használni az étel ízletességének megtartása mellett.