Sóból is megárt a sok / Barna Mária, Bíró György, Őri Ágnes
Bibliogr.: p. 7. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2015. 24. évf. 4. sz., p. 5-7. : ill.
A sófogyasztás csökkentése fontos népegészségügyi kérdés. A táplálkozástudományi szakemberek feladata megtalálni a sócsökkentés módjának és kommunikációjának leghatásosabb eszközeit. A vizsgálat az IUNS (International Union of Nutritional Sciences) szervezésében végzett nemzetközi felmérés keretében történt. A vizsgálatban 996 magyar, 18-65 éves személy vett részt. A hazai vizsgálatban 9,5 g/nap (7-13 g/nap) volt az átlagos sófelvétel, míg a vizsgált személyek 81%-ának 8,0 g/nap (6-12 g/nap) volt a sófogyasztása. A sófelvételi ajánlást csak 9% ítélte meg helyesen, de nem tudták mely élelmiszereknek nagy a sótartalmuk, s lényegesen alábecsülték a saját sófelvételüket. A válaszolók 56%-a kész változtatni a magatartásán, szeretne arról informálódni, hogyan tudja étrendjében csökkenteni a só mennyiségét, s kíváncsi arra, hogy a főzés során hogyan lehet kevesebb sót használni az étel ízletességének megtartása mellett.