Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=108541
MOB:2013/4
Szerzők:Szűcs Viktória; Bánáti Diána
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-TARTÓSITÓ SZEREK; ÉLELMISZER-FELDOLGOZÓ IPAR
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2013. 154. évf. 46. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Trendek az élelmiszeripari adalékanyagok felhasználásában  / Szűcs Viktória, Bánáti Diána
  Bibliogr.: p. 1816-1819. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2013. 154. évf. 46. sz., p. 1813-1819.


A médiában az adalékanyagokkal kapcsolatosan egyre gyakrabban felbukkanó botrányok megingatják a fogyasztók bizalmát mind az élelmiszer-előállítókkal, mind az ellenőrző hatóságokkal szemben. A fogyasztók bizonytalanságát tovább erősíti, hogy gyakran nem megfelelő, hiteltelen forrásokból informálódnak, így előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztását ok nélkül kerülik. Az élelmiszer-előállítók reakciója a kialakult helyzetben kettős. Egyrészt a mesterséges összetevők természetes anyagokkal való kiváltására törekednek a termékfejlesztés során. Másrészt élelmiszereik csomagolásán igyekeznek hangsúlyozni a termék kedvező tulajdonságait. A szerzők bemutatják az adalékanyagokkal kapcsolatos főbb trendeket. Az áttekintés alapján megállapítható, hogy a termékfejlesztési és kutatási irányzatok ígéretesek és a fogyasztói igényeket szem előtt tartva kedvező irányba haladnak. Az előállítói törekvések a fogyasztói bizalom visszaállításának, illetve a fogyasztók tudatosabb vásárlási döntései támogatásának hasznos eszközei lehetnek.