Étrendi tényezők és tápanyagok szerepe rheumatoid arthritisben / Polyák Éva [et al.]
Bibliogr.: p. 1060-1061. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.1556/650.2023.32797
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2023. 164. évf. 27. sz., p. 1052-1061. : ill.
A rheumatoid arthritis a leggyakoribb autoimmun, krónikus, destruktív sokízületi gyulladás. Kialakulásában belső és külső tényezők játszhatnak szerepet. Az utóbbi években egyre több tanulmány jelent meg, mely felveti a táplálkozási, étrendi szokások és jellemzők jelentőségét a betegség kialakulásának kockázatában és progressziójában. Ismert, hogy számos élelmiszer, tápanyag gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeknek protektív hatásuk lehet a rheumatoid arthritis kialakulására és kimenetelére. Áttekintő közleményünk célja összefoglalni és bemutatni azoknak a randomizált klinikai tanulmányoknak vagy kohorszoknak az eredményeit, amelyek a táplálkozás és az étrend hatásait vizsgálták a rheumatoid arthritis betegséggel összefüggésben, és a diétás terápia lehetséges szerepét a kezelés során. Egyes étrendi minták és összetevők az alkalmazott bázisterápiás kezelés mellett hozzájárulhatnak a betegségaktivitás eredményes mérsékléséhez, a remisszió eléréséhez és annak tartós fenntartásához. Jelenleg még nem rendelkezünk hivatalos szakmai ajánlásokkal a rheumathoid arthritis étrendi kezelésére, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy objektíven megismertessük étrendek, étrendi tényezők lehetséges hatásait és kockázatait. Kulcsszavak: rheumatoid arthritis, gyulladás, gyulladásgátló étrend, étrendi kezelés