Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=163662
MOB:2023/2
Szerzők:Keczeli Viola; Laki Sára Borbála; Tisza Boglárka Bernadett; Hulman Anita; Osgyáni-Balogh Gabriella; Gubicskóné Kisbenedek Andrea; Raposa L. Bence; Verzár Zsófia
Tárgyszavak:GYERMEK; EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS; TÁPLÁLKOZÁS; AJÁNLÁSOK
Folyóirat:Új Diéta - 2023. 32. évf. 2. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A fenntartható táplálkozás és az OKOSTÁNYÉR-ajánlás kapcsolata / Keczeli Viola [et al.]
  Bibliogr.: p. 8. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 2. sz., p. 5-8. : ill.


Napjainkban a helytelen táplálkozási szokások hozzájárulnak a XXI. század egyre erősödő problémájához, a klímaváltozáshoz. Kutatásunk során célunk volt feltérképezni a magyar társadalom körében a fenntarthatósággal és a klímaváltozással kapcsolatos ismereteket, illetve a vásárlási szokásokban és a termékválasztásban megjelenő legfőbb, befolyásoló tényezőket. Kvantitatív, keresztmetszeti vizsgálatot végeztünk 2021.06.01.-2022.02.01. között saját szerkesztésű, online, anonim kérdőívvel. Kényelmi mintavételt követően kizárási kritériumok figyelembe-vételével összesen 158 fő (n = 158) adatait értékeltük. Eredményeink alapján a nők gyakrabban írnak bevásárlólistát (p = 0,001), s visznek magukkal vászonszatyrot (p = 0,007) vásárlásaik során. Az OKOSTÁNYÉR(R)-ajánlást ismerők szignifikánsan kisebb arányban tartják egy termék legfontosabb jellemzőjének kizárólag az ízét (p = 0,031), nagyobb arányban választanak hazai termékeket (p = 0,039), gyakrabban olvassák el a termékek címkéjét (p = 0,038). Jelen kutatás eredménye megerősítette azt a szakmai evidenciát, miszerint az oktatásnak és a megfelelő, szakmai tájékoztatásnak - OKOSTÁNYÉR(R)-ajánlás - pozitív szerepe van a fenntartható, egészségtudatos táplálkozás kialakításában.  Kulcsszavak: klímaváltozás, termék, táplálkozási szokás, OKOSTÁNYÉR(R), fenntarthatóság