Fogyni vágyók élelmiszer-választási attitűdjei / Illés Annamária [et al.]
Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 1. sz., p. 28-31. : ill.
Hazánkban reprezentatív vizsgálatok alapján a felnőttek csaknem kétharmada túlsúlyos, vagy elhízott. Vizsgálatunk célja az volt, hogy felmérjük a saját bevallása szerint fogyni vágyó személyek élelmiszer-fogyasztási szokásait és élelmiszer-választását egy nem fogyókúrázó csoporttal összevetve. Vizsgálatunkban 167 fő vett részt. Az általunk összeállított kérdőívet és élelmiszer-választási kérdőívet használtuk. Az adatokat leíró statisztikával, T-teszttel és korrelációs vizsgálattal elemeztük SPSS 22.0 verziójú programmal. Akkor tekintettük szignifikánsnak az eredményeket, ha p<=0,05 volt. A fogyni vágyók és a kontrollcsoport legfontosabb élelmiszer-választási szempontja az volt, hogy az élelmiszer természetes összetevőt tartalmazzon. A fogyókúrázó csoport a kis zsír- és a nagy rosttartartalmat nem vette figyelembe az élelmiszer-választásnál. A tartós testtömegcsökkenés és megtartásának alapja a táplálkozási ajánlások megismerése dietetikus segítségével. Kulcsszavak: testtömegcsökkenés, fogyókúrázó, élelmiszer-választás