Élelmiszerekhez felhasznált tartósítószerek génexpresszió-modifikáló hatásának vizsgálata / Soltész Dorottya [et al.]
Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 2-3. sz., p. 29-31. : ill.
Az adalékanyagok alkalmazása az élelmiszeriparban rendkívül gyorsan elterjedt a világon. Szinte minden élelmiszercsoportban jelen vannak az évek során folyamatosan növekvő számban és mennyiségben. Az élelmiszer-adalékok legfontosabb csoportjába a tartósítószerek tartoznak. Fogyasztásuk kockázati tényező lehet idült betegségek kialakulásában. Munkánk során intézetünkben kidolgozott, állatkísérletes tesztrendszerben vizsgáltuk két, széles körben elterjedt tartósítószernek, a Na-benzoátnak (E211) és a K-szorbátnak (E202) a génexpresszióra gyakorolt hatását. A kísérleti csoportokban hat-hat hathetes AKR/J egér volt, amelyek három héten keresztül speciális oldatot kaptak. Az oldat fogyasztása során félszeres, illetve ötszörös ADI- (humán ekvivalens) dózisnak voltak kitéve az állatok. A kezelést követően az egereket felboncoltuk, szerveiket kiemeltük, májukból és veséjükből RNS-t izoláltunk. Kvantitatív Real Time PCR-rel határoztuk meg az NFxB, MAPK8 és GADD45a génexpressziós mintázatokat mRNS-szinten. Eredményeink azt mutatják, hogy mindkét tartósítószer hatással van a daganatok kialakulásában szerepet játszó gének expressziós mintázatára, ugyanis szignifikáns különbségeket tapasztaltunk mindkét szerv esetén. A K-szorbát és a Na-benzoát génexpressziót módosító hatása arra enged következtetni, hogy e tartósítószerek folyamatos fogyasztása növelheti a daganatok kialakulásának kockázatát.