Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156300
MOB:2021/4
Szerzők:Dévai Lilla; Gubicskóné Kisbenedek Andrea; Verzár Zsófia; Figler Mária; Czeglédiné Asztalos Ágnes
Tárgyszavak:ÉLELMEZÉS; KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGY
Folyóirat:Új Diéta - 2021. 30. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A környezettudatosság felmérése a magyar közétkeztetésben / Dévai Lilla [et al.]
  Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 4. sz., p. 20-23. : ill.


A környezettudatosság napjaink egyik legfontosabb témakörévé vált. A lakosság környezetterhelésének jelentős része az élelmiszer-fogyasztás hatásaiból ered, amelyhez a közétkeztetés is hozzájárul. A közétkeztetés környezeti terhének csökkentését nagyban segítheti az élelmezésvezetők környezettudatosságának növelése. Kutatásunkban felmértük a Pest, a Baranya és a Békés megyei élelmezés-vezetők egyéni környezettudatosságának mértékét és az általuk vezetett főzőkonyhák környezeti jellemzői közötti összefüggéseket, valamint vizsgáltuk az egyes környezet-tudatos intézkedések gátló tényezőit. Az adatokat online kérdőívvel gyűjtöttük, majd az SPSS v26-programmal elemeztük. A kiértékelés eredményeként a kitöltők környezettudatos hozzáállása átlagosan nagyrészt környezettudatos lett (egy 0-tól 1-ig terjedő skálán 0,663), míg a környezettudatos magatartásuk közepesnek mondható (0,421). Az élelmezésvezetők egyéni környezettudatossága összefüggést mutatott a konyhák környezeti jellemzőivel a szelektív hulladékgyűjtés (p = 0,008), a helyi termelők bevonása (p = 0,018) és a takarékosság vonatkozásában (p<0,001). Fontos hangsúlyozni az élelmezésvezetők körében is a környezettudatosságra való figyelemfelhívást.  Kulcsszavak: környezettudatosság, élelmezésvezetők, közétkeztetés