Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=108312
MOB:2013/4
Szerzők:Martos Éva; Zentai Andrea; Lugasi Andrea; Schreiberné Molnár Erzsébet; Sarkadi-Nagy Eszter; Kovács Viktória Anna; Tóth Krisztina; Bakacs Márta
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; NÉPEGÉSZSÉGÜGY; STATISZTIKA
Folyóirat:Népegészségügy - 2013. 91. évf. 2. sz.
[https://nepegeszsegugyi-egyesulet.hu/kiadvanytar?rootId=0&directoryId=5]


  Táplálkozási prioritások népegészségügyi jelentősége / Martos Éva [et al.]
  Bibliogr.: p. 110-111. - Abstr. hun., eng.
  In: Népegészségügy. - ISSN 0369-3805. - 2013. 91. évf. 2. sz., p. 101-111. : ill.


Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) végzi azokat az országos szintű lakossági felméréseket, melyek célja a hazai táplálkozási kockázati tényezők azonosítása, az ezzel összefüggő népegészségügyi kockázat becslése. Ezek alapján intervenciókat dolgoz ki, elsősorban a lakosság legsérülékenyebb csoportjait érintő területeken. A felmérések eredményei alapján megállapítható, hogy a teljes magyar lakosság a táplálkozási kockázatok tekintetében, nemzetközi összehasonlításban is, vezető helyet foglal el, összhangban a táplálkozásfüggő betegségek hazai gyakoriságával. 2010-ben az OÉTI kidolgozta a Táplálkozáspolitika 2010-2013. évekre szóló Cselekvési Tervét, mely négy átfogó területen - mint a közétkeztetés egészségessé tétele önálló rendelet megalkotásával, az egészséges választás elérhetővé tétele, a fogyasztók széles körű tájékoztatása, valamint az eredmények monitorozása és értékelése - keresztül kívánja elérni a táplálkozáspolitikai célokat. Jelen közlemény a Cselekvési Terv célkitűzései mentén foglalja össze az OÉTI, a lakosság egészséges táplálkozása érdekében kifejtett tevékenységét.