Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=96854
MOB:2011/3
Szerzők:Bíró György
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNY; FRUKTÓZ
Folyóirat:Egészségtudomány - 2011. 55. évf. 1. sz.
[https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/]


  A fruktóz története  / Bíró György
  Bibliogr.: p. 25-26. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2011. 55. évf. 1. sz., p. 19-26. : ill.


A fruktóz fogyasztása az utóbbi évtizedekben jelentősen növekedett, alapvetően az italok és más élelmiszerek édesítésére használt nagy fruktóz tartalmú kukorica-szirup és invertcukor miatt. Ezzel párhuzamosan olyan kórformák gyakoribb megjelenésére figyeltek fel, amelyek összefüggést mutattak a nagy fruktóz bevitellel. Részletesen tanulmányozták a fruktóz felszívódását, transzportját, metabolizmusát, hatását az egészségi állapotra. A szerző ezekről ad áttekintést. Sikerült tisztázni a fruktóz és az elhízás, a dyslipidaemia, az inzulin-rezisztencia, a hyperuricaemia, a metabolikus szindróma, a cardiovascularis kockázat összefüggéseinek számos elemét. A vizsgálati eredmények alapján kellő bizonyíték áll rendelkezésünkre az italok, élelmiszerek szabad fruktóz tartalma csökkentésének szükségességére, a szabad fruktóz fogyasztásának mérséklésére, amely, természetesen, nem vonatkozik a gyümölcsökre.