Állítások az élelmiszerek csomagolásán : útjelzők a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz / Bíró György
Bibliogr.: p. 131-132. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2008. 6. évf. 2. sz., p. 128-132.
A lakosságnak a táplálék és az egészség kapcsolatára vonatkozó szélesedő ismereteinek eredménye az egészségi és táplálkozási (tápanyag-összetételi) állítások elterjedése: az embereknek vezetőre van szükségük, hogy eligazodjanak a hatalmas élelmiszerválasztékban. Így azok is erőteljes ösztönzést kapnak értékes törekvéseik erősítéséhez és elősegítéséhez, akiknek már megvan a kedvező állásfoglalásuk az egészséges táplálkozás gyakorlatáról. Kétségkívül, az állítások marketing célokat is szolgálnak. Az állításokat a fogyasztók félrevezetésének megelőzése, az egészséges táplálkozás új lehetőségeinek bemutatása, a kiegyensúlyozott étrend bevezetése érdekében meg kell vizsgálni. A félrevezető állítások kivédésére szabályozás és engedélyezés szükséges. A szerző áttekinti az európai táplálkozási állítások rendszerét és tudományos bizonyítékaikat.