A zsírsavak szerepe a táplálkozásfüggő megbetegedések megelőzésében, különös tekintettel az elégtelen n-3 zsírsav-ellátottságra / Barna Mária
Bibliogr.: p. 272. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2006. 4. évf. 4. sz., p. 267-272.
Az utóbbi évtizedekben a táplálkozástudományi kutatók figyelme a zsírok, illene zsírsavak táplálkozás-élettani szerepének tanulmányozására irányult, és összefüggést mutattak ki számos krónikus megbetegedés és a táplálék zsír, zsírsav-összetételének alakulása között. A közlemény a zsírsavak szervezetben betöltött szerepének ismertetésén kívül foglalkozik bevitelük optimális mennyiségével és arányával. A telített zsírsavak bevitelének csökkentése javasolt, mert túlzott bevitelük megnöveli a szérum koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik az LDL-partikulák oxidatív modifikációját, és 2-es típusú diabéteszben javítják a szérum lipidértékeket és a glükózanyagcserét. A többszörősen telítetlen zsírsavak vonatkozásában kiemeli az n-3 zsírsavak táplálkozás élettani jelentőségét, különös tekintettel arra, hogy a lakosság n-3 ellátottsága elégtelen. Felhívja a figyelmet, hogy az n-3 zsírsavak bevitelének mennyiségét növelni, és az n-6:n-3 zsírsavbeviteli arányt optimalizálni kell. A két esszenciális zsírsav táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben jórészt ellentétes és a megfelelő egyensúly elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvező élettani hatásuk érvényesüljön.