Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=84768
MOB:2008/3
Szerzők:Pikó Bettina; Keresztes Noémi
Tárgyszavak:FIATALOK; STATISZTIKA; EGÉSZSÉGÜGYI FELMÉRÉSEK; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Egészségfejlesztés - 2008. 49. évf. 1-2. sz.
[https://ojs.mtak.hu/index.php/egfejl/index]


  Középiskolás fiatalok étkezési szokásai és ezek hatása saját táplálkozási magatartásuk megítélésére / Pikó Bettina, Keresztes Noémi
  Bibliogr.: p. 15. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségfejlesztés. - ISSN 1786-2434, eISSN 2498-6666. - 2008. 49. évf. 1-2. sz., p. 9-15. : ill.


Az ún. egészségkockázatos táplálkozás a serdülőkorban elsősorban a következőket foglalja magában: túlzott kalóriabevitel, gyakori nassolás, alacsony növényi rosttartalom (zöldség és gyümölcs), gyorsételek, finomított ételek, és a főétkezések kihagyása. Jelen kutatás célja, hogy középiskolások körében mérje fel étkezési szokásaikat, azaz étkezésük minőségét (bizonyos ételek gyakoriságával), valamint rendszerességét (a főétkezések előfordulásával, illetve kihagyásával). Azt is elemeztük, hogy miként értékelik a fiatalok saját táplálkozási magatartásukat az étkezési szokásaik tükrében. Vizsgálatunkat 2007 első félévében végeztük szegedi középiskolások (15-20 évesek, 9-13. osztályosok) körében, 256 fő részvételével. A minta életkorának átlaga 16,8 év, szórása 1,3 év volt, a minta 36,1% volt lány. Az adatgyűjtéshez önkitöltéses kérdőíves módszert alkalmaztunk. Saját eredményeink megerősítik a McKinley-féle táplálék-kiegyensúlyozási elméletet, amely szerint a serdülők lényegében egyfajta egyensúlyt keresnek az ételválasztékban. Ebbe belefér a chips, hamburger és édesség napi fogyasztása is, mivel úgy gondolják, hogy az egészséges ételek (gyümölcsök, zöldségek) fogyasztásával kiegyensúlyozzák táplálkozásukat. Emellett bizonyos főétkezések, különösen a reggeli kihagyása igen gyakori, aminek oka lehet időhiány vagy pedig diétahiba. Adataink alapján azt is feltételezhetjük, hogy a fiatalok valamelyik főétkezés kihagyásával kívánják a túlzott kalóriabevitelt ellensúlyozni, ezért ez a jelenség is része lehet a táplálék-kiegyensúlyozási jelenségnek.