Az időskorúak táplálkozási szokásai hazánkban / Figler Mária, Cseh Judit, Lelovics Zsuzsanna
Bibliogr.: p. 73-75. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Gerontológia. - ISSN 2062-3682, eISSN 2062-3690. - 2009. 1. évf. 3. sz., p. 61-75. : ill.
Az idősödés-kutatások eredményei alapján napjainkra prioritást nyert a preventív gerontológia, amelynek fontos része a geroalimentológia. A kutatások igazolják, hogy az öregkor számos betegsége összefügg a nem megfelelő táplálkozással, így a "sikeres öregedés" egyik lehetősége a táplálkozás-modulációban rejlik. Az idősek táplálkozása során számos nehézség léphet fel: körükben az éhségérzet, és egyes esetekben ezzel együtt az étvágy is gyakran csökken hormonális vagy neurológiai változások, illetve bizonyos gyógyszerek szedésének következményeként, a csökkent étvágy nehezíti a megfelelő energia- és tápanyagbevitelt. Szerzők a hazai időskorúak táplálkozási szokásokat tekintik át.