Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=167335
MOB:2023/3
Szerzők:Majoros Réka; Szedljak Ildikó Judit
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-FELDOLGOZÓ IPAR; ROVAROK
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2023. 69. évf. 3. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Rovarőrleménnyel dúsított gluténmentes kölestészták fejlesztése, kémiai és érzékszervi minősítése / Majoros Réka, Szedljak Ildikó Judit
  Bibliogr.: p. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org./10.52091/EVIK-2023/3-2-HUN
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2023. 69. évf. 3. sz., p. 4477-4489. : ill.


A hagyományos tészták elterjedt és népszerű termékeknek számítanak a világban, ellenben magas a szénhidrátés kalóriatartalmuk, valamint alacsony rosttartalmuk miatt gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Az egyik legjobb alternatíva a kölestészta lehet, amely amellett, hogy laktató, tápanyagokban gazdag, természetesen gluténmentes és jelentős mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmaz. A kérdés tehát az, hogy előállítható-e olyan tészta, amely beleilleszthető számos étrendbe és a lehető legkisebb környezetterheléssel rendelkezik? Munkánk során ezért rovarőrleménnyel (Tenebrio molitor) dúsítottuk a köleslisztet 5, 10, 15 és 20%-ban, majd ezeken a lisztkeverékeken, száraztésztákon és főtt tésztákon fizikai és kémiai vizsgálatokat végeztünk. Fizika mérések keretén belül a lisztkeverékek és száraztészták nedvességtartalma a dúsítással csökkent (9,6278,637% és 0,417-0,400% közötti értékek). Kémiai eredmények tekintetében, a szárítással és a főzéssel növekedett a dúsított tészták vízben oldható antioxidáns kapacitása (0,256-0,432 mg/g SZA és 0,302-0,506 mg/g SZA közötti értékek) és vízben oldható összes polifenoltartalma (0,307-0,396 mg/g SZA és 0,6560,448 mg/g SZA közötti értékek) a lisztkeverékek értékeihez képest, ellenben a vízben oldható fehérjetartalom (17,007-30,916 mg/g SZA és 15,532-15,155 mg/g SZA közötti értékek) (SZA: szárazanyag) csökkent.  Kulcsszavak: Tenebrio molitor, rovarlisztek, köles, száraztészta, antioxidáns kapacitás, polifenoltartalom