A migrén és a táplálkozás kapcsolata / Rimek Adrienn Dóra, Gecse Kinga, Juhász Gabriella
Bibliogr.: p. 426. - Abstr. hun., eng.
In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2023. 67. évf. 8. sz., p. 420-426. : ill.
Az egyetemen végzett kétéves kutatási munkám során célom volt a migrénes fejfájás szempontjából releváns kiváltó és védő étrendi tényezők azonosítása. Mivel a migrén egy heterogén betegség, rendkívül széles a kiváltó tényezők spektruma, azonban csak a migrénesek kis hányada tudja megnevezni a migrénes fejfájásának kiváltó okát. Az étrend szempontjából ezt magyarázhatja, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek a migrénesek körében megosztó szerepet töltenek be, vagyis egyesekben kiváltják a migrénes rohamot, míg másokban nem. Ilyen elsősorban a kávé, az alkohol és a csokoládé. Kérdőíves vizsgálatunk alapján a férfiak körében az alkohol többnyire megosztó, míg a nők körében inkább kiváltó tényezőként szerepelt, ugyanakkor a kávé mindkét nem esetén megosztó faktor volt. Fontos azonban kiemelni, hogy irodalmi adatok alapján ma már rendelkezésünkre állnak profilaktikus hatású táplálékkiegészítők és diéták, melyek pozitívan befolyásolhatják a migrénes rohamok lefolyását vagy gyakoriságát. Eredményeink alapján elmondható, hogy a migrénes betegek étrendjét személyre szabottan kell kialakítani, általánosságban az egészséges tányér irányelveit alkalmazva, azonban figyelembe véve az egyéni kiváltó tényezőket. Kulcsszavak: migrén, kiváltó-, védő tényezők, diéta, egészséges tányér