Táplálékintoleranciák és dietoterápiájuk : mítosz vagy valóság? / Pálfi Erzsébet
Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2023. 17. évf. 1. sz., p. 27-30. : ill.
Táplálékintoleranciák néven a laikus közvélemény számos eltérő patomechanizmusú betegséget ért, amelyek tünetei, lefolyásuk és, természetesen, kezelésük is eltérő. Közös bennük, hogy mindet a táplálék-összetevők váltják ki, valamint tüneteik nem specifikusak a betegségre. Talán a leggyakrabban intoleranciaokozóként emlegetett két táplálék-összetevő a laktóz és a gabonafélék gluténtartalma. Laktózintolerancia alatt tulajdonképpen a laktáz részleges vagy teljes hiányából adódó malabszorpciót értjük, amely különböző formáinak eltérő dietoterápiáját igyekszik összefoglalni a közlemény. A glutén által asszociált kórképek még színesebb képet mutatnak, így étrendi kezelésük is nagyban eltér egymástól. Jelen közlemény elsősorban a nem cöliákiás gluténérzékenységre fókuszál.