Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=164410
MOB:2024/2
Szerzők:Tóth Fruzsina Bettina; Hidas Karina Ilona; Lakatos Keve; Lelbach Ádám; Friedrich László; Németh Csaba
Tárgyszavak:IDŐSKORÚ; FEHÉRJÉK, TÁPLÁLÉK; TOJÁS
Folyóirat:Idősgyógyászat - 2024. 9. évf. 1-2. sz.
[https://idosgyogyaszat.hu/ujsagok_olvasasa]


  Az anyatej melletti legjobb természetes fehérjeforrásunk: a tojásfehérje  / Tóth Fruzsina Bettina [et al.]
  Bibliogr.: p. 32-33. - Abstr. hun., eng.
  In: Idősgyógyászat. - ISSN 2498-8057. - 2024. 9. évf. 1-2. sz., p. 27-33. : ill.


Az idős lakosság aránya a fejlett világban emelkedik. Ezen korosztály független életvitelének biztosítása és életminőségének fenntartása a társadalom fontos feladata. Számos kutatásban bizonyították, hogy a kor előrehaladtával gyakran kialakuló alultápláltság, szarkopénia és sok betegség megelőzésében alapvető szerepet játszik a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék és esszenciális aminosavak fogyasztása. ldőskorban az egészséges felnőttek számára ajánlott 0,8 g fehérje/testtömeg-kilogramm/nap mennyiség bevítelének növelése sok esetben indokolt. Napjainkban számos lehetőség áll rendelkezésünkre megfelelő fehérjetartalmú étrend kialakítására, A hagyományosan fehérjeforrásként fogyasztott húsokon, húskészitményeken, tojáson, tejen és tejtermékeken kívül az utóbbi időben széles körben elterjedt vegán életmód miatt rendkívül sok növényi alapú fehérjekészítmény is elérhető. Cíkkünkben áttekintést nyújtunk az előbb felsorolt fehérjeforrások hasznosulásáról. Az említett fehérjeforrások mind megfelelőek, azonban az időskorúak esetében olyan szempontokat is mérlegelnünk kell, mint a húsok és hústermékek nehezebb rághatósága és esetenként nagy zsirtartalma, a tej és tejtermékek emésztését befolyásoló laktázaktivitás csökkenés, vagy a növényi fehérjének az állati féhérjékhez képest rosszabb emészthetősége és a limitáló aminosavak jelenléte. A tojásfehérje nagy előnye, hogy szinte egyéb makrokomponensek bevitele nélkül hozzájuttatja a szervezetet kiválóan emészthető fehérjékhez, így alkalmas többek között az időskori fehérjehiány ellensúlyozására.  Kulcsszavak: időskori fehérjebevitel, fehérjeforrások, biológiai érték, emészthetőség, tojásfehérje