Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=163667
MOB:2023/2
Szerzők:Osgyáni-Balogh Gabriella; Tisza Boglárka Bernadett; Keczeli Viola; Gubicskóné Kisbenedek Andrea
Tárgyszavak:REPÜLÖGÉP; ÉLELMEZÉS; AJÁNLÁSOK
Folyóirat:Új Diéta - 2023. 32. évf. 2. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Egyes nemzetközi légitársaságok által felszolgált ételkínálatok összehasonlító vizsgálata / Osgyáni-Balogh Gabriella [et al.]
  Bibliogr.: p. 30. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 2. sz., p. 26-30. : ill.


Az elmúlt évtizedekben a nem megfelelő életmód mélyreható változásokat hozott az idült betegségek növekvő gyakoriságának tekintetében. Célunk volt összehasonlítani az egyes nemzetek táplálkozási szokásait, valamint megvizsgálni, hogy milyen táplálkozási igényeket kell kielégíteni az egyes légitársaságoknak a repülőutak során, s ezek mennyire felelnek meg a nemzetközi ajánlásoknak. Dokumentumelemzést végeztünk 2019. évre vonatkozóan. A fedélzeten felszolgált, különböző típusú ételek és italok kínálatát vizsgáltuk. Leíró statisztikai elemzés mellett t-próbát, ANOVA, korrelációelemzést végeztünk, 95%-os valószínűségi szint mellett, SPSS v.26-programmal. Tíz céldesztinációra felkészített menüsor vizsgálata alapján a telített zsírsav legnagyobb aránya 5,75g/100g a philadelphiai járaton volt megfigyelhető, de általánosan elmondható, hogy minden esetben nagy. A nyers zöldségtermékek felkészítését vizsgálva a Szöulba tartó járat komfort osztálya esetében van szignifikáns eltérés bármely más célállomáshoz viszonyított adatok alapján. A gyümölcs-felkészítés az Emirátusok komfort osztályú utasainál valósul meg legnagyobb mennyiségben, amely szignifikánsan több, mint a kanadai járatokon felszolgált mennyiség. A felkészített élelmiszerek összetétele számottevően eltér az egyes nemzetek táplálkozási ajánlásaitól.  Kulcsszavak: légitársaság, nemzetközi, táplálkozási ajánlás