Személyre szabott alacsony FODMAP-értékű étrend táplálkozási szakértői rendszer támogatásával / Szálka Brigitta [et al.]
Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 1. sz., p. 8-12. : ill.
A gyomor-bél rendszert érintő funkcionális betegségek, amilyen a funkcionális diszpepszia (FD) és az irritábilisbél-szindróma (IBS), terápiájában az alacsony FODMAP-értékű étrend kiemelt szerepű, emellett sikerrel alkalmazható a gyulladásos bélbetegségek (IBD) tüneteinek enyhítésében is. Klinikai vizsgálatok adatai szerint IBS esetén az étrend 75-86%-ban, IBD-ben pedig 50-78%-ban enyhíti a tüneteket. Az étrend során három szakaszt különböztetünk meg, amelyeknek célja a tünetek enyhítése az étrend lehetséges bővítésével kiegészítve. A problémát okozó FODMAP-élelmiszerek időbeni bevezetése során kiemelt szerepe van a dietetikusnak, mert segítségével a páciensnek lehetősége van az egyéni tolerancia figyelembevétele mellett kialakítani a fogyasztható élelmiszerek listáját. A diéta gyakorlati megvalósításában és adherenciájának növelésében támogatást nyújt a Monash Egyetem kutatócsoportja által kidolgozott mobil applikáció. Munkacsoportunkkal egy orvosoknak, dietetikusoknak és más egészségügyi szakembereknek készült összefoglaló táblázatot teszünk közzé az applikációban szereplő élelmiszerek FODMAP-értéke alapján. Kulcsszavak: alacsony FODMAP-értékű étrend, irritábilisbél-szindróma, gyulladásos bélbetegségek, mobil applikáció