Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=158497
MOB:2021/2
Szerzők:Bíró György
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Népegészségügy - 2021. 98. évf. 1. sz.
[https://nepegeszsegugyi-egyesulet.hu/kiadvanytar?rootId=0&directoryId=5]


  Az Első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálat: az eredmények áttekintése / Bíró György
  Bibliogr.: p. 154. - Abstr. hun. - A cikk eredeti megjelenése: Népegészségügy 1994. 75. évf. 4. sz.
  In: Népegészségügy. - ISSN 0369-3805. - 2021. 98. évf. 1. sz., p. 148-154. : ill.


1985-1988 között valósult meg Magyarországon az Első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálat, amelynek során az ország egész területén 16 641, 14 évnél idősebb személyt kérdeztek ki táplálkozásukról, étrendfüggő betegségeikről, életmódjukról. Vizsgálták tápláltsági állapotukat, megmérték vérnyomásukat. Mintegy 30%-uknál a tápanyagellátottságra és a táplálkozási kockázatra utaló biokémiai markereket is vizsgálták. Megállapították, hogy a lakosság táplálkozása a cardiovascularis betegségek, a rosszindulatú daganatok, az anaemia, a 2 típusú cukorbaj, az osteoporosis számos kockázati tényezőjét foglalja magában. Ezek közül a leglényegesebbek: túlzott koleszterin- és zsírbevitel, kedvezőtlen P/S arány, kevés összetett szénhidrát sok hozzáadott cukor egyes vitaminok gyakori marginális hiánya, kedvezőtlen Na/K arány, néhány makro-, mikroelem nem kielégítő bevitele. A férfiak 58%-a, a nők 62%-a enyhén, mérsékelten vagy súlyosan elhízott (az utóbbiak aránya 9, illetve 15% ). Az öszszes koleszterin szintje alapján vizsgáltak 31% -a a közepes, 16%-a fokozott kockázatú csoportba volt sorolható.  Kulcsszavak: táplálkozás-epidemiológia, tápanyag-bevitel, tápanyag-ellátottság, tápláltsági állapot, táplálkozási kockázat