Élelmiszerek tárolására, szállítására használt műanyag edények potenciális genotoxikus hatásának vizsgálata / Galambosi Rebeka, Gerencsér Gellért, Polyák Éva
Bibliogr.: p. 39. - Abstr. hun., eng.
In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2020. 11. évf. 1-2. sz., p. 30-39. : ill.
Az utóbbi időben rohamosan nőtt az elvitelre szánt ételek fogyasztása a modern életmód hatására. Ezen ételeket kényelmességük, eldobhatóságuk és versenyképes áraik miatt, gyakran műanyag tárolókba csomagolják. A szakirodalmak szerzői azonban felvetik, hogy nem kívánatos anyagok oldódhatnak ki a tárolókból az ételbe és egészségkárosító hatásuk lehet. Kutatásunk célja, különböző fajta és árkategóriában levő műanyagokban hevített élelmiszer alkotókban megvizsgálni a műanyag hatását. Munkánk során 5 különböző műanyag edényt vizsgáltunk. A vizsgálathoz 4%-os etanolos oldatot alkalmaztunk, amely a lipofil tulajdonságot modellezte. A mutagenitási vizsgálathoz Salmonella Ames tesztet alkalmaztunk. Kontroll vizsgálathoz üveg edényt használtunk. Az eredményeket leíró statisztikával, T-próbával, Mann-Withney U teszttel elemeztük, az IBM SPSS 25.0 program segítségével. Akkor tekintettük szignifikánsnak az eredményeket, ha p<0,05 volt. Eredményeink alapján nem találtunk különbséget az alacsonyabb és drágább árkategóriába eső tárolók között, illetve a mikro-hullámú sütő által melegített minták sem mutattak eltérő eredményt a forraló edényben melegített mintákkal szemben. A mutagenitás kockázata a 3-as, 4-es és 5-ös mintáknál volt jelen. Összeségében elmondhatjuk, hogy jelentős különbséget nem mutattak a különböző árfekvésű edények eredményei. Úgy véljük, az előírásoknak megfelelő használattal megelőzhető a műanyag összetevők élelmiszerekbe való kioldódása. Kulcsszavak: Ames teszt, Salmonella, műanyag tárolóedény, mutagén hatás