Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=140558
MOB:2018/4
Szerzők:Mile Marianna; Csiki Zoltán; Papp-Bata Ágnes; Szakály Zoltán
Tárgyszavak:SZARKOPÉNIA; TÁPLÁLKOZÁS; FEHÉRJÉK, TÁPLÁLÉK; VITAMIN-D; PROBIOTIKUMOK
Folyóirat:Metabolizmus - 2018. 16. évf. 4. sz.
[https://metabolizmusonline.hu/cimkek/sztatin/235]


  Sarcopenia befolyásolása táplálkozási módszerekkel / Mile Marianna [et al.]
  Bibliogr.: p. 286. - Abstr. hun., eng.
  In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2018. 16. évf. 4. sz., p. 284-286. : ill.


A sarcopenia a vázizom tömegének és erejének progresszív és generalizált hanyatlásával járó szindróma. Elsősorban az idősebb korosztályt érinti, de kialakulhat krónikus betegségek során is. A sarcopenia progressziójának késleltetését célzó terápia a kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő étrend-kiegészítők kombinációján alapul, a rendszeres edzésprogrammal kiegészítve. Számos tanulmány vizsgálta a különböző táplálkozásterápiák, a fehérje, kreatin, leucin, ß-hidroxi-ß-metil-butirát és D-vitamin-szupplementáció izomtömegre és izomerőre gyakorolt hatásait sarcopeniában. Mindazonáltal a nagy esetszámú, hosszú távú és kontrollált klinikai vizsgálatok hiánya miatt továbbra sincsenek még bizonyítékokkal alátámasztott táplálkozási ajánlások a sarcopeniás betegek számára.  Kulcsszavak: sarcopenia, táplákozásterápia, fehérje, D-vitamin, probiotikumok