Egysejtfehérjék beépítése gyulladásos bélbetegek diétájába / Molnár Judit, Vasas Dávid, Ásványi Balázs
Bibliogr.: p. 2296. - Abstr. hun., eng.
In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2018. 64. évf. 4. sz., p. 2291-2296. : ill.
Világviszonylatban - így Magyarországon is - évről évre egyre több beteg esetében diagnosztizálnak gyulladásos bélbetegséget. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) betegségben szenvedők esetében a normál étrend kiegészítéseként olyan alternatív megoldásokra van szükség, mint amilyen például az általunk vizsgálni kívánt egysejtfehérje étrendi alkalmazása. A humán szervezet megfelelő tápanyag- és folyadék-utánpótlásának biztosítása a modern élelmiszer-tudomány egyik kiemelkedő feladata. A korszerű tudományos ismeretek és diagnosztikai módszerek alkalmazásával meghatározható a fokozott energia- és fehérjeigényű személyek energiaszükséglete a testtömeg függvényében, és ennek ismeretében kell megvalósítani az élelmiszerek gyártási folyamatait. Kutatásaink során nagy cukortartalmú táptalajon növesztett élesztőgomba-kultúrában egysejtfehérje előállításával foglalkoztunk, kitérve annak beltartalmi értékelésére. Vizsgáltuk továbbá az SCP (Single Cell Protein) beépíthetőségét a gyulladásos bélbetegek diétájába. Kutatási eredményeinkkel segítséget kívánunk nyújtani főként az élelmiszertudományi, továbbá az élelmiszergyártásban közreműködő táplálkozástudományi területen tevékenykedő szakembereknek. Kulcsszavak: egysejtfehérje, fermentáció, gyulladásos bélbetegség, tápanyag utánpótlás