Nemzetközi program a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelésére I. : 1. r., A gyümölcs és a zöldség jelentősége az ember egészségi állapotában: szakirodalmi áttekintés / Biró György, Barna Mária, Biró Lajos
Bibliogr.: p. 26-28. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2016. 25. évf. 4. sz., p. 22-28.
Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága 2014-ben intervenciós programot indított Lengyelországban és Magyarországon a családok gyümölcs- és zöldségfogyasztásának növelése érdekében. A program tudományos megalapozását szolgálta ez az áttekintés, amely felvázolja a zöldségek és a gyümölcsök humánbiológiai hatásait. A szerzők a nemzetközi összehasonlítás céljából bemutatják a fogyasztás alakulását több európai és Európán kívüli országban, továbbá az erre vonatkozó táplálkozási ajánlásokat és a fogyasztás mérési módszereit. Tárgyalják az összefüggéseket a szív-érrendszeri kórképekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, az elhízással, a rosszindulatú daganatokkal és más idült betegségekkel. Összegzik a fogyasztási magatartást befolyásoló tényezőket (edukációt, társadalmi-gazdasági helyzetet), továbbá a fitokemikáliák, valamint a növények nitrát- és nitrittartalmának jelentőségét és röviden a kapcsolódó élelmiszer-biztonsági megfontolásokat.