A rezveratrol gyógyszerészi kémiája / Orgován Gábor, Noszál Béla
Bibliogr.: p. 129. - Abstr. hun., eng.
In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2015. 85. évf. 4. sz., p. 123-129. : ill.
A rezveratrol számos növényfajban, többek között szőlőben, így a borban is megtalálható polifenol. A rezveratrolnak tulajdonítható a "francia paradox" jelenség, melynek köszönhető a mérsékelt, de rendszeres vörösborfogyasztás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések alacsony előfordulása közötti összefüggés. A molekula ezen kívül számos jótékony hatással rendelkezik, többek között rákellenes, gyulladáscsökkentő, neuroprotektív hatásokról is beszámoltak. A rezveratrol, mint növényi eredetű, régóta ismert hatóanyag gyógyszerként nincs forgalomban Magyarországon, azonban számos étrendkiegészítő készítményben megtalálható. Ennek megfelelően, ellenőrizetlen alkalmazása nem kívánt kölcsönhatásokhoz vezethet. A sokoldalú és rendkívül előnyös terápiás hatások azonban előnytelen farmakokinetikával párosulnak, mert a gyenge vízoldékonyság és az intenzív metabolizmus miatt igen csekély a biohasznosulása. A rezveratrolra vonatkozó ismereteink azonban még közel sem teljesek, a molekula legfontosabb fizikai-kémiai paraméterei közül is csupán néhányat határoztak eddig meg. A vegyülettel kapcsolatos gyógyszerkémiai kutatások két legfontosabb iránya a vízoldékonyság növelése megfelelő hordozórendszerek segítségével, illetve olyan analógok, származékok előállítása, melyek erősebb, szelektívebb hatással rendelkeznek.