Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=111678
MOB:2014/2
Szerzők:Farkas József; Mohácsiné Farkas Csilla
Tárgyszavak:ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; ÉLELMISZERBIZTONSÁG; CLOSTRIDIUM
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2014. 60. évf. 2. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Clostridium difficile: új élelmiszer-biztonsági veszély? / Farkas József, Mohácsiné Farkas Csilla
  Bibliogr.: p. 146., 148. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2014. 60. évf. 2. sz., p. 145-149. : ill.


A Clostridium difficile anaerob spóraképző és polipeptid toxinokat képző baktérium nagy virulenciájú törzsei a bél mikrobiota antibiotikumok okozta károsodása esetén csökkent immunitású egyéneknél életveszélyes vastagbélgyulladást okozhatnak. A C. difficile infekció (CDI) korunkra kiemelkedő jelentőségű kórházi járványügyi problémává vált. Bár az élelmiszer okozta CDI-nek nincsenek bizonyított esetei, az utóbbi években a baktérium járványügyi jelentőségű törzseit kisebb-nagyobb gyakorisággal különféle élelmiszerekből is izolálták. Élelmiszer-biztonsági célokra azonban még sokirányú kutatás és szabványosítható vizsgálati módszerek kidolgozása, elfogadása és alkalmazása szükséges.