Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=110831
MOB:2014/2
Szerzők:Csóka Mariann; Tolnay Pál; Szabó S. András
Tárgyszavak:MÉZ; ÉLELMISZERVIZSGÁLAT
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2014. 60. évf. 1. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Hársméz színjellemzőinek változása hőkezelés hatására, illetve a tárolás során / Csóka Mariann, Tolnay Pál, Szabó S. András
  Bibliogr.: p. 49. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2014. 60. évf. 1. sz., p. 45-49. : ill.


A méz színe és állaga fontos fizikai jellemzők, és a világpiacon ármeghatározó tényezők is lehetnek. A hosszú ideig tartó szállítás vagy tárolás, illetve a nem megfelelő körülmények között végzett feldolgozási folyamatok kedvezőtlenül befolyásolhatják a termék minőségét, és ez a változás az érzékszervi tulajdonságok változását is okozhatja. A mintákat japán gyártmányú MINOLTA CR 100-as típusú színmérő készülékkel vizsgáltuk, amely alkalmas L, a*, b* koordinátarendszerben megadni a CIELAB szintér trikromatikus értékeit. A színjellemzők értékei a kezelési hőmérséklet és a kezelési idő függvényében eltérést mutattak, a magas hőhatásnak (90°C) kitett mézek színváltozása a kontrolhoz képest jelentős volt.