Újabb adatok izovanillin típusú molekulák édes ízének molekuláris hátteréről / Kálmán Noémi [et al.]
Bibliogr.: p. 19. - Abstr. hun., eng.
In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2014. 84. évf. 1. sz., p. 15-19. : ill.
Az izovanillin típusú édesítőszerek szerkezet-édes íz összefüggés vizsgálatához kapcsolódó kutatatásaink folytatásaként a phyllodulcin- és a CH-401 dihidrokalkon típusú édesítőszerek analógjait, a (3-hidroxi-4-metoxi)benzil benzoátot (17e) és -szalicilátot (17c) állítottuk elő. Meglepő módon azt találtuk, hogy 17c ízetlen, míg a 17e pedig kissé édes ízű vegyület. Megfigyelésünket a vanillin származékok körében jelenleg elfogadott édes íz receptor modell alapján értelmeztük.