Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=105384
MOB:2013/1
Szerzők:Dési Illés
Tárgyszavak:HÚS; ÉTELMÉRGEZÉSEK; ÉLELMISZER-MICROBIOLOGIA
Folyóirat:Egészségtudomány - 2013. 57. évf. 1. sz.
[https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/]


  A húst szennyező baktériumok kimutatása. Húsok és húskészítmények mikrobiológiai vizsgálata / Dési Illés
  Bibliogr.: p. 44. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2013. 57. évf. 1. sz., p. 35-44. : ill.


A mikrobiológiai vizsgálat fontos a húsok és húskészítmények minőségének és biztonságosságának a megállapításában. A szennyezett élelmiszereket károsító pathogen baktériumoktól származnak az élelmiszer-megbetegedések, élelmiszer-mérgezések, toxikoinfekciók. Rendszerint a nem megfelelő kezelés, előkészítés vagy raktározás okozza a károsodást. A jó higiénés munkamenet csökkenti a megbetegedés valószínűségét. Az élelmiszer toxikoinfekciókat okozó leggyakoribb pathogenek a Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus. Egyes élelmiszer toxikoinfekciókat exotoxinok hoznak létre, amelyeket a baktérium választ ki. Ezek megbetegedést okozhatnak a mikrobák pusztulása után is, például a Staphylococcus aureus esetében. Más baktériumok endotoxinokat képeznek. Lényeges paraméter az aerob mesophilek száma, amely a hús általános minőségét jelzi. Fontos a húsok és húskészítmények megelőző vizsgálata a feltételezett baktériumok kimutatására és számlálására. Ez mikrobiológiai módszerekkel történik.