A táplálkozás-egészségügyi ajánlás megvalósításának lehetőségei és buktatói a betegélelmezés szemszögéből / Soós Eszter
Bibliogr.: p. 27. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2012. 21. évf. 1. sz., p. 26-27. : ill.
A betegélelmezés, közétkeztetés előírásainak megreformálása időszerű volt a népbetegségek kockázati tényezőinek csökkentése érdekében. A javaslat úgy lenne teljesebb, ha pontjait külön korcsoportokra bontanák, s nem csupán energiatartalom szempontjából, hanem állapot, igények szerint is. Az ajánlás megfogalmazásának módja nem helyezi előtérbe az egyéni betegellátást, a saját igény szerinti étkeztetést, s figyelmen kívül hagyja a táplálkozástudomány ama elvét, miszerint a vegyes és kiegyensúlyozott étrend mellett - ha más állapot nem indokolja - nem tiltható egyetlen nyersanyag vagy étel sem. Az élelmezések önellenőrzéssel mérhetik fel az ajánlástól való eltérésüket, s ez segít abban, hogy lehetőségeikhez mérten annak fokozatos, lépésről lépésre való bevezetését valósíthassák meg. Ehhez azonban kellő időre, megnövelt anyagi és humán erőforrásokra, valamint a betegek szemléletváltására, belátására is szükség volna.