A növényi csírák beltartalmi értékének vizsgálata kémiai módszerekkel / Szekeresné Szabó Szilvia, Kerényi Mónika, Figler Mária
Bibliogr.: p. 24. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2012. 21. évf. 1. sz., p. 22-24. : ill.
A kémiai analízis során a csírák sokat vitatott tápanyagértékeiről kívántunk megbizonyosodni. Az eredmények alapján a kiindulási magok értékes összetevőinek mennyisége a csírázás kezdetekor számottevően csökkent, s ez a csírázás előrehaladtával tovább folytatódott. A csírázást követő, háromnapi tárolás alatt érdemi változást már nem tapasztaltunk. Összességében a vizsgált csírák tápanyagtartalma a hétköznapokban használt zöldségfélék értékeivel mutat hasonlóságot. Következésképpen az általunk végzett vizsgálat megerősítette azt a feltételezésünket, hogy a különböző étkezési csírák étrendbe való beillesztése nagymértékben hozzájárulhat az egészséges táplálkozás eléréséhez és változatosabbá tételéhez.