Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156334
MOB:2022/4
Szerzők:Gyurcsó Adrienn; Kasza Gyula; Ózsvári László
Tárgyszavak:HÚS; ÉLELMISZERBIZTONSÁG; JOGSZABÁLYOK; MAGYARORSZÁG
Folyóirat:Magyar Állatorvosok Lapja - 2022. 144. évf 10. sz.


  A vadhús közfogyasztásának története és élelmiszerláncbiztonsági előírásai Magyarországon : irodalmi áttekintés / Gyurcsó Adrienn, Kasza Gyula, Ózsvári László
  Bibliogr.: p. 638-639. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.56385/magyallorv.2022.10.623-639
  In: Magyar Állatorvosok Lapja. - ISSN 0025-004X. - 2022. 144. évf 10. sz., p. 623-639. : ill.


A szerzők jelen tanulmányukban áttekintik a vadhús közfogyasztásra kerülésének magyarországi történetét és jogszabályi hátterét a XIX. század közepétől napjainkig. A XVI. századig a szabad embereket megillető személyes jogosultság, majd a XIX. század végéig a vadászat földesúri előjog a vadhúsból készült ételek készítése pedig az uradalmi konyhák kiváltsága volt. A századforduló környékén történt jelentős változás, amikor a vadgazdálkodás nemzetgazdasági tényezővé vált, ill. a vadhús fogyasztása a közfogyasztásban is megjelent. Bemutatásra kerül a jelenlegi jogi szabályozás, a vadhús előállításának élelmiszerlánc-biztonsági feltételei és a vad nyomon követhe-tőségének biztosítását is beleértve.