Az eritrit (eritritol - E 968) cukoralkohol biztonságosságáról / Bodor Zsanett, Szűcs Zsuzsanna, Pálfi Erzsébet
Bibliogr.: p. 4. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 2. sz., p. 2-4. : ill.
Az eritrit egy asztali édesítőszer és adalékanyag (E 968), amelyet napjainkban gyakran alkalmaznak különböző élelmiszerek (pl. cukorkák, péksütemények és rágógumik) édesítésére. Az eritrittel kapcsolatosan egyre több kutatás jelenik meg, amelyek az édesítőszer élettani hatásaival, valamint technológiai alkalmazhatóságával foglalkoznak. Az Európai Unió Élelmiszerügyi Tudományos Bizottsága az eritritet 2003-ban biztonságosnak nyilvánította, ennek el-lenére megjelennek olyan kutatások is, amelyek az eritritet mint kockázati tényezőt vizsgálják bizonyos betegségek esetén. 2023 elején jelent meg egy tanulmány, amely az eritrit és a nemkívánatos, szív-ér rendszeri betegségek kapcsolatát vizsgálta. A kutatók kapcsolatot találtak a szérum eritritolszintje, valamint a betegségek kockázata között. Habár az nem egyértelmű, hogy ez valóban az eritrittartalmú élelmi-szerek fogyasztásából, vagy az endogén termelésből származik. Az eredményeik azonban rámutatnak, hogy érdemes lehet ilyen jellegű vizsgálatokat folytatni a jövőben, azonban jelenleg nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az eritrit káros hatású lenne. Ehhez további, jól kivitelezett, randomizált és kontrollált kísérletek szükségesek, amelyek evidenciaként szolgálhatnak a jövőben. Kulcsszavak: eritrit, édesítőszer, biztonság, betegség