Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=164835
MOB:2023/1
Szerzők:Pálfi Erzsébet
Tárgyszavak:TÁPLÁLÉK; LAKTÓZINTOLERANCIA; GLUTEN; DIETETIKA
Folyóirat:Gyógyszerész Továbbképzés - 2023. 17. évf. 1. sz.
[https://gyogyszeresztovabbkepzes.hu/ ]


  Táplálékintoleranciák és dietoterápiájuk : mítosz vagy valóság? / Pálfi Erzsébet
  Abstr. hun.
  In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2023. 17. évf. 1. sz., p. 27-30. : ill.


Táplálékintoleranciák néven a laikus közvélemény számos eltérő patomechanizmusú betegséget ért, amelyek tünetei, lefolyásuk és, természetesen, kezelésük is eltérő. Közös bennük, hogy mindet a táplálék-összetevők váltják ki, valamint tüneteik nem specifikusak a betegségre. Talán a leggyakrabban intoleranciaokozóként emlegetett két táplálék-összetevő a laktóz és a gabonafélék gluténtartalma. Laktózintolerancia alatt tulajdonképpen a laktáz részleges vagy teljes hiányából adódó malabszorpciót értjük, amely különböző formáinak eltérő dietoterápiáját igyekszik összefoglalni a közlemény. A glutén által asszociált kórképek még színesebb képet mutatnak, így étrendi kezelésük is nagyban eltér egymástól. Jelen közlemény elsősorban a nem cöliákiás gluténérzékenységre fókuszál.