Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=160002
MOB:2022/4
Szerzők:Sinkó Fedóra; Vadasi Tamás; Figler Mária; Breitenbach Zita
Tárgyszavak:ÉLELMISZERBIZTONSÁG; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Új Diéta - 2022. 31. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Különböző chipsek akrilamid-tartalmának és fogyasztási gyakorlatának vizsgálata / Sinkó Fedóra [et al.]
  Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 4. sz., p. 19-23. : ill.


Kutatásunk célja különböző chipsek akrilamid-tartalmának, valamint az akrilamid felvétele szempontjából kockázatosnak ítélt élelmiszerek/ételek fogyasztási gyakoriságának, rizikóismeretének vizsgálata volt 18-55 éveseknél. Huszonöt, kiskereskedelemben elérhető hüvelyes-, gabona- és zöldségchips akrilamid-tartalmát vizsgáltuk folyadékkromatográfiás-tömegspektrometriás módszerrel. Saját szerkesztésű, online önkitöltős kérdőívvel (n = 170) mértük fel az akrilamid ismeretét, a chipsek fogyasztási hajlandóságát és gyakoriságát, valamint a konyhatechnológiai szokásokat. Számottevő akrilamid-tartalmat mértünk a zabchips (1830 pg/kg), a sárgarépachips (1070 pg/kg), három zöldségkeverékchip's (1190/1450/2010 pg/kg) és egy édesburgonyachips (3810 pg/kg) esetében, s ezek az értékek szignifikánsan (p<0,001) nagyobbak voltak a burgonyachips referenciaértékénél (750 pg/kg). A nők nagyobb arányban fogyasztottak lencse- (p = 0.031) és zöldségkeverékchipset (p = 0,035). A jobb anyagi helyzetűek gyakrabban illesztették étrendjükbe a céklachipset (p = 0,021), míg a diétázók a puffasztott rizschipset (p = 0.030). Mérésünk során több esetben nagy akrilamid-tartalmat találtunk. Az általunk vizsgált chipseket kitöltőink többsége nem fogyasztotta, így az ezekből származó feltételezett akrilamid-expozíció nem számottevő.  Kulcsszavak: akrilamid, zöldségchipsek, fogyasztási gyakoriság