Az OGYÉI tevékenységei a közétkeztetésért / Zentai Andrea
Bibliogr.: p. 16. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 2. sz., p. 13-16.
Mivel a gyermekek ébrenléti idejük jelentős részét nevelési-oktatási intézményben töltik, és a napi energiafelvételük 35-75%-át ott fogyasztják, a nevelési-oktatási intézményeknek kiemelt szerepük van az egészséges táplálkozás feltételeinek biztosításában és az egészséges életmód kialakításában. A közétkeztetéssel és a jogszabállyal kapcsolatos egységes, szakmai kommunikációt és koordinációt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI, előzőleg OÉTI) látja el. Az intézmény részt vett a jogszabály kidolgozásában, és a rendelet hatályba lépése óta a visszajelzések alapján folyamatosan vizsgálja az alkalmazhatóságát. Rendszeresen tájékoztatja a lakosságot, és egyeztetést szervez a közétkeztetésben érintett szakmai szervezetekkel és hatóságokkal annak érdekében, hogy a közétkeztetés kommunikációja egységes, megítélése pedig pozitív legyen. Az egyes szakterületeken felmerülő kérdések megvitatása, a gyakorlati problémák közös megoldása és szakmai segédanyagok létrehozása érdekében az OGYÉI 2021-ben közétkeztetési munkacsoportokat alakít ki. Kulcsszavak: közétkeztetés, közétkeztetési munkacsoport, táplálkozás, rendelet