Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=162553
MOB:2020/1
Szerzők:Szabó Zoltán; Balázs Dóra; Szekeresné Szabó Szilvia; Ungár Tamás; Lászlóné Polyák Éva; Figler Mária
Tárgyszavak:SPORT; TÁPLÁLKOZÁS; NÖVÉNYEK, EHETŐ; SZÍV-ÉRRENDSZER
Folyóirat:Sport- és Egészségtudományi Füzetek - 2020. 4. évf. 1. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/sport-es-egeszsegtudomanyi-fuzetek ]


  Fitokemikáliák jelentősége a sporttáplálkozásban / Szabó Zoltán [et al.]
  Bibliogr.: p. 18-20. - Abstr. hun., eng.
  In: Sport- és Egészségtudományi Füzetek. - ISSN ISSN 2560-0680,  eISSN 2560-1210. - 2020. 4. évf. 1. sz., p. 4-20.


Bevezetés: Számos nem fertőző, krónikus civilizációs betegség megelőzhető esetenként vissza is fordítható egy jól megtervezett növényi alapú étrenddel. Többek között az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, emelkedett koleszterin szint és az érszűkület kezelésében bír figyelemre méltó jelentőséggel a teljes értékű növényi alapú étrend. Azok a hatásmechanizmusok (pl. oxidatív stressz csökkentése, testzsír csökkentése, inzulinérzékenység növelése, regenerációs folyamatok előmozdítása), amelyek mentén a teljes értékű növényi alapú étrend képes mérsékelni az említett kórképek kialakulásának a kockázatát illetve lefolyását, kedvező hatása lehet a sportteljesítményre valamint a sportolók egészségi állapotára is, legyen szó akár amatőr-, akár versenysportolókról. Anyag és módszerek: Online adatbázisokban (pubmed, researchgate, semanticscholar, sciencedirect) fellelhető, angol nyelven publikált kutatások, valamint magyar nyelven íródott könyv és internetes források felhasználásával készült a szakirodalmi áttekintés. Ös.szesen 32 tanulmány került felhasználásra, amelyből 10 darab vizsgálat került részletes bemutatásra. Eredmények: A növényi alapú étrend magas fitokemikália bevitele révén hatékonyan képes csökkenteni a gyulladásos markerek szintjét, a testtömeget, a visceralis zsírt, oxidatív stresszt, inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintjét, szérum összkoleszterin szintet és a vérnyomást. A növényi alapú étrendekben - a makrotápanyagok közül - a szénhidrát tartalom tekinthető dominánsnak - amely nélkülözhetetlen a sportteljesítmény fenntartásában és a kifáradás késleltetésében - ezáltal a glikogén raktárak telítettsége kielégítőbbnek tekinthető, mint akár a vegyes étrend alkalmazása esetén. A növényi alapú étrend az aerob kapacitás javítása révén hatékony eszköz lehet az erő és állóképesség fejlesztésében is. Következtetések: A teljes értékű növényi alapú étrend beillesztése különböző sportágakon belül potenciális előnyökkel járhat mind a teljesítmény, mind az egészségi állapot terén. Azon-ban az állóképességi sportolók esetében különösen kulcsfontosságú lehet a teljes értékű növényi alapú étrend, ugyanis, ezen sportolók fokozottabban ki vannak téve a szabadgyökös mechanizmusok károsító hatásának és az ebből fakadó emelkedett betegségkockázatnak (pl.: atherosclerosis, érszűkület, inzulin-rezisztencia, cardiomyopathia).  Kulcsszavak: sport, növényi alapú étrend, szív és érrendszer, egészség