Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=135205
MOB:2018/4
Szerzők:Molnár Judit; Vasas Dávid; Ásványi Balázs
Tárgyszavak:IBD; FEHÉRJÉK, TÁPLÁLÉK; DIÉTA; TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2018. 64. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Egysejtfehérjék beépítése gyulladásos bélbetegek diétájába / Molnár Judit, Vasas Dávid, Ásványi Balázs
  Bibliogr.: p. 2296. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2018. 64. évf. 4. sz., p. 2291-2296. : ill.


Világviszonylatban - így Magyarországon is - évről évre egyre több beteg esetében diagnosztizálnak gyulladásos bélbetegséget. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) betegségben szenvedők esetében a normál étrend kiegészítéseként olyan alternatív megoldásokra van szükség, mint amilyen például az általunk vizsgálni kívánt egysejtfehérje étrendi alkalmazása. A humán szervezet megfelelő tápanyag- és folyadék-utánpótlásának biztosítása a modern élelmiszer-tudomány egyik kiemelkedő feladata. A korszerű tudományos ismeretek és diagnosztikai módszerek alkalmazásával meghatározható a fokozott energia- és fehérjeigényű személyek energiaszükséglete a testtömeg függvényében, és ennek ismeretében kell megvalósítani az élelmiszerek gyártási folyamatait. Kutatásaink során nagy cukortartalmú táptalajon növesztett élesztőgomba-kultúrában egysejtfehérje előállításával foglalkoztunk, kitérve annak beltartalmi értékelésére. Vizsgáltuk továbbá az SCP (Single Cell Protein) beépíthetőségét a gyulladásos bélbetegek diétájába. Kutatási eredményeinkkel segítséget kívánunk nyújtani főként az élelmiszertudományi, továbbá az élelmiszergyártásban közreműködő táplálkozástudományi területen tevékenykedő szakembereknek. Kulcsszavak: egysejtfehérje, fermentáció, gyulladásos bélbetegség, tápanyag utánpótlás